Vores klub

JKA Shotokan

Udvikling og historie

Karate betyder kunsten at kæmpe med den tomme hånd. Det er en orientalsk kampform baseret på den mest effektive og hurtige udnyttelse af det menneskelige legemes forskellige dele til forsvar og angreb, fordi det er en blanding af stød, slag, spark og parader.

For at kunne forstå den historiske udvikling bag moderne karate, må vi tilbage til den gamle kinesiske Chen-fa (kempo). Oprindelsen til denne kampform var en gruppe fysiske øvelser, der gjorde mennesket i stand til at opnå en meget høj alder. Senere studerede man de vilde dyrs bevægelser i naturen, sammensatte dem med Chen-fa, og langsomt blev et system i nærkamp udviklet. Sagnet fortæller om den indiske læremester Bodhidharma (Darum), at han i året 517 rejste til Kina for at undervise munkene i byen Shaolin-sze i buddhismen. Da han fandt de kinesiske munkes fysiske form meget ringe, lærte han dem også et system af fysisk og mental disciplin – I-chin-sutra!

Snart blev munkene i Shaolin-sze kendt som de bedste kæmpere i Kina, og gennem mange år blev forskellige systemer af ubevæbnet kampteknik udviklet til Chen-fa (kempo).

Manden med ansvaret for introduktionen af moderne karate i Japan er Gichin Funakoshi. Han blev født på Okinawa i den japanske øgruppe, hvor han studerede under de store mestre. Han viste første gang moderne Shotokan-karate i 1917. Denne stilart blev hurtigt populær. Den var effektiv og smidig. Den optog visse ting fra jiu-jitsu, kendo og aikido, og blev efterhånden udviklet til en sport for udøverne.

Under ledelse af Gichin Funakoshi blev organisationen Japan Karate Association (JKA) oprettet i 1948. Det åbnede muligheder for at de ledende kræfter inden for karate kunne samle og videreudvikle al deres viden og kunnen – til gavn for den dynamiske karate. JKA har derfor ført Shotokan-karate til anerkendelse over hele verden.

Karate er både selvforsvar, god kondi, og en fascinerende sport. Beherskelsen og kontrol med kroppen er netop det fineste og vigtigste ved karate. De der går ind for karate vil opleve en helt ny og spændende sportsgren. En sund og fornuftig træning af kroppen. Et godt kammeratskab. Hertil kommer den selvsikkerhed, der følger af at kunne forsvare sig uden våben og på værdig måde. Derfor – karate for alle – uanset alder og fysisk styrke.

Klubbens historie

Hokuto-Kai JKA er i dag blandt de ældste og førende Karate-klubber i Danmark.

Klubben blev grundlagt i februar 1974 som en underafdeling af Brøndby Judo og Ju-Jutsu Klub, som var en klub med andre selvforsvarsformer. I løbet af den første måned talte holdet 19 elever.

Klubbens store udvikling kom i årene 1979-81, hvor Bura Shihan var chefinstruktør.

Bura Shihan var chefinstruktør “ÆRET VÆRE HANS MINDE”
for hele Japan Karate Association (JKA) – i Danmark og blev som den første ”ikke-japaner” indvalgt i det japanske instruktørråd). Antallet af medlemmer var i disse år ca. 130, og i 1979 blev Brøndby Cup – et holdstævne i Kata og Kumite – afholdt for første gang.

I 1984 blev klubben selvstændig under navnet ”Brøndby Karate Do Kai” og i 1986 blev Sochin Karate Do-Kai JKA fra Hvidovre lagt sammen med Brøndby Karate Do-Kai JKA. Maj 1988 kunne vi endelig træne for første gang i klubbens egne lokaler, efter 5 måneders byggeri ved egne kræfter. I februar 1988 fik klubben sit nuværende navn – Hokuto-Kai JKA.

Klublokalerne gav rammerne for klubbens videre udvikling. I 1999 fejrede vi 25 års jubilæum med tilbageblik på mange gode sportslige resultater, opstart af talenthold, deltagere på landshold og mange loyale medlemmer og støtter.

Hvad betyder Hokuto-Kai?

Hokuto er den japanske betegnelse for stjernebilledet Store Bjørn, og Kai kan oversættes til forening. Når du har fundet Store Bjørn kan du nemt finde Nordstjernen, som Samuraierne ligesom sømændene brugte til at finde vej.

Den symbolske betydning af navnet skal derfor forstås på den måde, at for eleverne i Hokuto-Kai er karate deres vej i livet. Desuden symboliserer bjørnen både styrke og klogskab – egenskaber som også er karakteristiske for en sand udøver af Karate-Do.

Få en gratis prøvetime og oplev karate i Hokuto-Kai